Hrelić

Mnoge kolekcije, zbirke, radionice, alati i godinama sakupljane stvari moraju voljom ili nevoljom vlasnika nestati iz određenog prostora pa je alternativa deponij smeća ili „Hrelić“. Svake nedjelje više tisuća ljudi donosi i dovozi od ranih jutarnjih sati sve te stvari na prodaju, a sakupljači starina, kolekcionari (među njima i priznati intelektualci) sve to filtriraju i kupuju te time spase mnoge vrijedne stvari, nerijetko i umjetnine, od uništenja. Iako se ovaj sajam ne nalazi u turističkim vodičima, mnogi turisti su ga pronašli, posebno oni iz Mađarske, Austrije, Njemačke, Slovenije i Italije, ali naiđe i poneki Japanac, Skandinavac, Rus, Španjolac ili Amerikanac jer tu mogu naći mnogo zanimljivih sitnica. Posebna su kategorija studenti i znanstvenici koji ovdje znaju pronaći rijetke knjige i razne vrijedne dokumente. Uz malo više volje i sluha naš grad može taj potencijal mnogo bolje iskoristiti.
Unatoč nedefiniranoj ulozi i sadržaju sajma, otvorenjem galerije Zlatni konj u upravnoj zgradi prije tri godine, znatno je obogaćen društveno umjetnički život na području južnog dijela Zagreba, a Jakuševac je postao još atraktivnija turistička destinacija. O tome najbolje govori podatak o skoro stotinu izložaba s umjetnicima iz preko 30 zemalja, umjetničkih radionica, proslava rođendana velikana kao što su Nelson Mandela, Nikola Tesla, Barack Obama, Alfred Pal, Ivica Antolčić, Bogdan Budimirov, zatim proslave nacionalnih praznika SAD-a, Makedonije, Indije, Ukrajine, Slovačke, Brazila, Libije, Kine, Izraela, Norveške i drugih te suradnja s Hrvatskim društvom pisaca i humanitarnim udrugama.
Na sajmu, pored spontanog okupljanja intelektualaca, umjetnika i ljubitelja umjetnina, uz napore organizatora priredbe i spomenutih izložbi, bilježimo i organizirane posjete učenika osnovnih i srednjih škola što proizlazi iz kontinuiteta kulturnih i umjetničkih događanja. Skorašnje otvaranje stalne svjetske izložbe male i minijaturne keramike s preko 300 djela iz 70 zemalja definitivno pretvara upravnu zgradu sajma u jedan novi kulturno umjetnički centar te stoga u građenju budućnosti sajma to treba uklopiti u osmišljenu zonu s cjelotjednim sadržajima. Neka ovo obilježavanje jubileja bude poticaj za pokretanje nove ere ovog popularnog okupljališta posjetitelja Zagreba i njegovog stanovništva.

Galerija